Èxit de participació a Vilanova i la Geltrú en la campanya Som Aigua

  • Post published:29 d'octubre de 2018

El passat dissabte 20 d’octubre, va ser la data de presentació de la campanya Som Aigua a Vilanova i la Geltrú.

En el marc de la Mostra d’Entitats de Cooperació, centenars de persones es van anar acostant a la plaça de la Vila entre les 17h i les 20h per tal de veure les paradetes de les entitats presents al municipi, així com gaudir de la campanya de sensibilització sobre el Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament que s’ha implementat al municipi de Vilanova i la Geltrú.

En concret es va poder veure l’exposició “L’aigua aquí i allà” que es va instal·lar a la plaça de la Vila. A través de 7 plafons, es mostra la situació de l’aigua al món, com la companyia d’Aigües municipal contribueix a aquest dret mitjançant la seva gestió pública i com el municipi contribueix al seu acompliment amb diferents projectes de cooperació impulsats per l’Ajuntament.

A les 18h va arribar el plat fort de la jornada amb l’estrena mundial de l’espectacle de carrer Matito i la Gota d’Aigua.

L’espectacle de carrer versa sobre el Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament i la no mercantilització d’aquest preuat bé a través d’actors i actrius, titelles i música en directe. A part de les persones que anàven i venien, un centenar d’aquestes van presenciar tot l’espectacle que té una durada de 50 minuts.

En Matito, ha de decidir si cedeix la seva olivera a un empresari que hi vol instal·lar una sínia per extreure tota l’aigua del riu i vendre-la envasada. Al llarg de l’espectacle, s’explica com s’ho fa per decidir si opta per gestionar l’aigua com a bé comú o si cedeix el riu a l’empresari.

A parada de l’Ajuntamet, també s’hi podien agafar els díptics que la Companyia d’Aigües de Vilanova envia conjuntament amb la factura de l’aigua a tots els habitatges del municipi i que mostra l’estat de l’aigua al món i mostra què aporta tant la companyia d’aigües com l’Ajuntament per tal de col·laborar en l’acompliment de l’ODS 6 de cara a l’any 2030.

La campanya de sensibilització també contempla la filmació i producció de dues càpsules de vídeo que es van emetre al programa El Raconet de Canal Blau el 17 d’octubre de 2018.

La primera càpsula parla sobre les impressions de dos nens Sahrauís que passen l’estiu acollits a casa de famílies de Vilanova i la Geltrú respecte al tema de l’aigua i les diferencies amb el camp de refugiats a on viuen a Tindouf (Algèria). Així mateix es pot imaginar quin és el seu dia a dia amb l’aigua als seus llocs d’origen.

La segona càpsula de vídeo mostra com era l’abastament d’aigua a Vilanova i la Geltrú anys enrere. L’audiovisual, relata un episodi concret del municipi liderat per dones i que es va anomenar la Manifestació de les Galledes. Totes les dones que han participat a l’audiovisual participen al taller Dones amb Memòria, que es celebren cada dimarts al municipi.

El desplegament de la campanya Som Aigua al municipi de Vilanova i la Geltrú està sent possible gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona.