Davant la Crisi Mundial de l’Aigua, reivindiquem el paper de la cooperació municipal

  • Post published:4 de juny de 2014

Vivim en un món fortament desigual, en el qual encara avui 783 milions de persones no tenen accés a l’aigua potable i 2.600 milions no tenen accés a un sanejament adequat. És el que es coneix com la Crisi Mundial de l’Aigua, una crisi que causa estralls entre aquells que la pateixen i que suposa la vulneració del Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament reconegut per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 2010.

La Crisi Mundial de l’Aigua és, per sobre de tot, una crisi política. Avui en dia disposem dels recursos suficients per poder afrontar-la però els interessos polítics i econòmics ho impedeixen. Les polítiques centralitzades dels estats en matèria internacional sovint es caracteritzen per un visió que aglutina interessos de diferents índoles, i el paper de la solidaritat hi queda fortament reduït.

En contraposició amb aquest model verticalitzat es troba el paper de l’administració local, aquella que és més propera a la ciutadania (més democràtica) i, per extensió, més coneixedora de la realitat immediata. Són també els municipis els responsables de
l’abastament d’aigua a la seva població, i la seva expertesa en la matèria té un valor incalculable.

En aquest sentit la cooperació al desenvolupament descentralitzada, la que efectuen els municipis, es presenta com un instrument no només interessant sinó necessari a l’hora d’afrontar la Crisi Mundial de l’Aigua. Per això el grup d’Aigua del Fons Català de  Cooperació al Desenvolupament ha posat en marxa la campanya Som Aigua, en el que es reivindica el paper de les corporacions locals en la prestació de serveis públics tot posant en valor la cooperació al desenvolupament en aigua que efectuen els municipis.

Després d’una experiència exitosa a Sant Boi de Llobregat, ara la campanya Som Aigua, amb la col·laboració de l’AMB, arriba a El Prat de Llobregat, on desenvoluparà diferents activitats de sensibilització i participació per tal de reivindicar els valors de la solidaritat i justícia social en la construcció conjunta d’un món més equitatiu.